Elfogynak a kívánságok, az ember a ceruzával összefirkált, többször módosított, de anyagában minden tűhegynyi bemélyedést kegyetlenül őrző cafatos jegyzetpapírral a hóna alatt mezítláb köröket ró a frissen takarított hajópadlón, és élvezi az import bolgár vaskályha valószínűtlenül közeli melegét. Egyakol. A lista nem lezárult, de már végleges, mint az adóév. És ha valóban papíron, és nem a völgyharmatos tudattalanban létezne, akkor most gyújtósnak is milyen príma lenne. Egymásba égne a búbánat és az örömkönny, a hiány és a túlzás is, a horvát kavics, a prágai kutyajegy, vidám szoknyák fűsodrása, alaktalan fénylőkabátok ágszaggatása, az avarral lángoló parkolócédulák, gólöröm, vitorlaszakadás, szövegmorzsák és sms-piszkozatok vékony pernyéje – emberszabott, szabálytalan örömök.

És a meggyrobbanás.

Ülsz az erkélyről beköltöztetett kiengedő bútorok között, függönytelen ablaktábla mögött, a hideg kiélesíti a kert képét, renddé fagy az omlós szélű látvány, a karácsonyt csak tudni, de még nem érezni, állagában felismerhetetlen, naptári pont, mert előtte vár még egy másik ünnep, egy másik rendre eljövő, vérleveles vásári komédia, fúlógőzös kielégülés. Imre herceg valószerűtlen, világosszürke hosszúkabátjában lépked bele a reformkori télbe a főtéren, egyetlen pillantás nélkül sétál el az árusok mellett, körülötte elnyúló csikorgássá áll össze a vásári fémek, ezüstök, rezek hangja és a talpak alatt a friss ropogás. Minden illatot egyszerre érez, édeset, sósat, gőzölgő bort és édes pálinkákat, itt-ott kellemetlen, égett, odafeketéllett héjszagot, máshol barátságos, repedező gesztenyeillatot, az égő faropogás szűk, nyesett illatát. Ilyenkor Szent Imre vázlatszerű alak, a matt felületen csak itt-ott megfestett, rokonszínekkel pompázó figura, cipőjén a szén feketéje, arcán, kezein a díszek aranya, a kalácssültek barnája, szeme pontszerű, haja elkent mandula, cipőorrán a fény, hajtókáján az ég. Kékvillan.

Idén százhetvenkilencedik alkalommal rendezik meg a Meggyrobbanás Ünnepét, a téren gyülekező gyerekek érthetően izgatottak, a felnőttek pár lépéssel előrébb merészkednek, a gyerekek elé állnak, takarják őket, az ő izgalmuk nem önfeledt, inkább bűn előtti. Szép és türelmetlen. A hagyomány tisztelete és az újkor rendje megkívánja a politikai-egyházi egyenlőséget, egymás mellé rendeltséget, így az utóbbi években, decemberben, minden hét csütörtökén egy egyházi és egy világi méltóság együtt gyújtja meg a Püspöki palotánál a négy gigantikus Bunsen-égő lángját a sokhektónyi ágyas meggypálinka kupolaszerű, párás, önmegsemmisítő ballonja alatt. A laptopokkal és egérpadokkal kivonuló cigányzenekar még végez az utolsó asztalnál, befejeződik a téli polka, jobbklikkel egyet a prímás, rákészül, majd tust húz a zenekar. A városgondnokság egyenruhásai végre feljebb tekerik az égők lángját. Emelkedik a hangulat, emelkedik a pálinka horizontja. Fölfelé bugyborékol, mint a hajnali utolsó; a forrósága is olyan lehet.

Imre herceg valami hasonlót láthatott egykoron a főtéren, amikor az alsóvárosi pálinkafőző mester standjánál a birka alatt belekapott a lángba a szél, egészen megborzolta a parázsig, aztán röpültek a pirosan-feketén izzó darabok, fellobbantva a terítőket, papírjátékokat, végül elérve a nádtetős, szalmafekhelyes pálinkademizsont (ami városi megrendelésre melegítette Fehérvár népét a vásárban), úgy, hogy végül eloltani sem tudták a lángokat, pedig dobálták rá a sáros havat derekasan. Mígnem a demizson, amit nyaranta három napszámos takarított belülről (akik egyenként ereszkedtek le az üveg száján), először fölül nem kezdte el lövellni a vörös folyadékot, aztán szét nem feszítette az oldalát is, hogy vörös foltokkal, vérpöttyökkel díszítse ki a fehérfalú középületeket, a repedező hóréteget, és a pálinkaágy meggydarabjaival sörtűzként szórja tele a megbolydult főteret, 1830. december 21-én. Mint egy első szerelem. Nem lehetett tudni, hogy gyümölcs-e vagy vér.
Most Imre herceg kifordul a tömegből, szíve tájékán megkondul a szeretet ünnepének neve. Nyelvén meggyhéj, cipőjén véres lucsok, hajtókáján az ég.

A bejegyzés trackback címe:

https://varosilevelek.blog.hu/api/trackback/id/tr581618144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása