Az irodalom vészhelyzetei

2013.05.02. 15:47

Varga Gábor Farkas a „Munkavédelmi tanácsok írók és olvasók”-sorozattal lényeges problémára tapintott rá. Darvasi László például évek óta írja Az irodalom ellenségei című tárcákat, amelyekben arra hívja fel a figyelmet, hogy milyen veszélyek leselkednek az ártatlan szerzőre felolvasások, dedikálások, esetleg nekrológ írása közben. A veszélyek számosak, ezt talán mondani sem kell, és tekintve az írók kiszolgáltatott életmódját, nehéz életkörülményeit, az alkohol, a fiatal bölcsészlányok és a kisösszegű áfacsalások kísértését, akkor jól láthatjuk: a nyugdíjkorhatár jelentős csökkentésén is érdemes lenne elgondolkodni. De ez persze nem panasznap.

A másik nagyszerű hozadéka ezeknek a munkáknak, hogy végre talán eszünkbe jutnak azok az alkotók, és a jó értelemben vett iparosok is, akik a könyvek születése körül bábáskodnak. Vagyis bábáskodnának, ha nem volna ez már így is tökéletes képzavar. Szóval itt vannak ezek az emberek, akik képesek és szeretnek is könyvben és könyvtárgyban gondolkodni, és akkor most nekik jusson a kitüntetett figyelem.

 

10.JPG

 

Valamelyest komolyabbra fordítva, a magyar könyvkiadás jó és izgalmas szakaszban van, már mutatnak a kiadványok, a könyvekről mint tárgyakról is lehet beszélni. De ez egyben kritikus pont is. Most kell jó irányba terelni a dolgokat, most kell jól gondozni ezt a határterületet, és amíg lesznek olyan alkotók, akik úgy nyúlnak papírhoz, szöveghez, mint Gábor, addig nagy valószínűséggel rendben leszünk.

Persze nem egyszerű a helyzet a könyvpiacon. Lapzárta után érkezett a hír, hogy a legnagyobb magyarországi kiadók tudós mérnökei laboratóriumi körülmények között kísérletezik ki a tökéletesen eladható könyv prototípusát. Ebben Müller Péter válogat majd kedvenc Paulo Coelho-idézeteiből, Havas Henrik előszavával, Frei Tamás szerkesztésében, Vujity Tvrtko baseball-sapkájában. A megváltásért tehát dolgozni kell még.

De ezért vagyunk itt.

 

(Elhangzott Varga Gábor Farkas "Könyvtámasz" című kiállításának megnyitóján Móron, a Park Galériában, 2013. április 24-én. A képen: Pintér Balázs, Varga Gábor Farkas, Mosberger Róbert. Fotó: Simon Ági.)

A bejegyzés trackback címe:

https://varosilevelek.blog.hu/api/trackback/id/tr535262346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása